maanantai 18. maaliskuuta 2024

II dolce pasquale italiano (ltalialainen pääsiäiskakku)


Resepti jälkiruualle, joka on saanut innoituksensa italialaisesta pääsiäisen "kyyhkyleivästä", mutta ilman pitkää kohotusaikaa ja joka on suhteellisen helppo valmistaa. Kyseessä on "Colomba ilman pitkää nostatusta". Tämä versio on nopeampi kuin perinteinen pääsiäisen kyyhkyleipä, mutta silti herkullinen.

Taikina:

kaksi suurta päärynää kuorittuna ja puhdistettuna
250 g vehnäjauhoja
150 g sokeria
120 g sulatettua voita
3 kananmunaa
120 g maustamatonta jogurttia
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
1 vaniljasokeripussi tai vaniljauutetta Ripaus suolaa

Koristeluun ja kuorrutukseen:

Mantelilastuja
Tomusokeria
Kananmunanvalkuaista 


Esilämmitä uuni 180 asteeseen ja vuoraa kyyhkynmuotoinen leipävuoka (tai tavallinen kakkuvuoka) leivinpaperilla.

Sekoita kulhossa yhteen jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola.

Toisessa kulhossa vatkaa kananmunat ja lisää sulatettu voi, jogurtti, vaniljasokeri, raastettu sitruunankuori. Sekoita hyvin.

Yhdistä nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Saa olla löysää.

Kaada taikina valmiiksi vuorattuun vuokaan. Painele taikinaan pilkotut päärynän palat.

Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista esilämmitetyssä uunissa noin 35-40 minuuttia tai kunnes kyyhkynen on kullanruskea ja tikulla kokeiltaessa se tulee puhtaana ulos.

Anna kyyhkysen jäähtyä kokonaan ennen kuin levität päälle kuorrutuksen.

Kuorrutusta varten vatkaa kevyesti kananmunanvalkuainen ja sivele se kyyhkysen pinnalle. Ripottele päälle tomusokeria.

Laita kyyhkynen vielä hetkeksi uuniin, jotta kuorrute (kananmuna) kypsyy.

Anna kuorrutteen kuivua ennen kuin leikkaat ja tarjoat.


Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti