Vol-au-venttien valmistaminen itse on hyvin yksinkertaista, jos ostat kaupasta valmista lehtitaikinaa.
Valmista ensin pohja ja sitten 3 täytettä.Aloita lehtitaikinan kauliminen kaulimen avulla tasaiseksi, enintään 1 sentin paksuiseksi.
Leikkaa nyt levystä kiekkoja halkaisijaltaan noin 8 senttimetriä olevalla pyöreällä muotilla.
Leikkaa näiden kiekkojen keskusta pois halkaisijaltaan 6 senttimetrin muotilla, jolloin saat renkaita.
Kauli edellisten renkaiden keskeltä jäänyt lehtitaikina uudelleen, tällä kertaa 2 millimetrin paksuiseksi.
Muotoile ohuita levyjä käyttämällä 8 cm:n taikinarenkaita. Näitä ohuita kiekkoja käytetään pohjana.
Tee pohjiin haarukalla reikiä, jotta ne kohoavat mahdollisimman vähän uunissa.
Laita pohjat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja voitele reunat vatkatulla munalla.
Aseta tässä vaiheessa paksummat taikinarenkaat pohjalevyille muodostaen vol-au-vent, voitele myös ne vatkatulla munalla.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Parsatäyte
250 g parsaa
50 g voita
50 g raastettua parmesaania
3 rkl valkoisia jauhoja
3 dl maitoa
suolaa
pippuria
muskottipähkinää
Poista parsoista kova osa taittamalla tai leikkaamalla. Poista myös kärjet ja laita ne sivuun odottamaan.
Keitä parsan varsia kevyesti suolatussa vedessä n. kymmenen minuuttia.
Ota hieman kuumaa keitinvettä toiseen astiaan ja laita kärjet kypsymään siihen n. 5 min. ajaksi.
Valuta parsan varret lävikössä ja anna jäähtyä. Valuta myös parsan kärjet, jotka laitetaan sivuun koristelua varten.
Leikkaa pasan varret n. 1 cm paloiksi.
Sekoita vispilällä sulatettu voi jauhojen kanssa, lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää parmesaani, suola ja pippuri sekä leikatut parsan varret.
Heti kun kreemi on paksua, sammuta lämpö ja anna jäähtyä.
Täytä vol-au-ventit kreemillä, koristele pasan kärjillä ja ripottele päälle muskottipähkinää.
Sienitäyte
500 g sieniä
1 valkosipulinkynsi
1 nokare voita
1 rkl valkoisia jauhoja
2 rkl parmesaanihiutaleita
persiljaa
suolaa
pippuria
valkoviiniä
Leikkaa sienet viipaleiksi.
Sillä välin anna valkosipulin kiehua voissa pannulla ja heti kun se muuttuu kullanruskeaksi, poista se, lisää sienet ja hienonnettu persilja, suola ja pippuri, keitä hitaasti viisi minuuttia.
Kaada pannulle 1/2 lasillista valkoviiniä.
Anna sen haihtua ja ripottele jauhot seokseen, jotta kaikki sakeutuu.
Laita kypsennyksen jälkeen sienet tehosekoittimeen ja hienonna karkeaksi silpuksi ja täytä tällä vol-au-ventit, laita jokaisen päälle parmesaanihiutaleita.
Lohitäyte oliiveilla ja kirsikkatomaateilla
8 kirsikkatomaattia
10 kaprista
200 g savustettua lohta tai tuoretta lohta, joka on paistettu uunissa kevyesti maustettuna.
10 kivetöntä vihreää oliivia
oreganoa
suolaa
pippuria
tuoreita basilikan lehtiä
Jos käytät tuoretta lohta, kypsennä sitä uunissa öljyttynä ja timjamilla, hienonnetuilla fenkolinsiemenillä, suolalla ja pippurilla maustettuna 180 asteessa 10 minuuttia.
Murenna lohi.
Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja tyhjennä ne ja hienonna ne sitten karkeaksi silpuksi.
Leikkaa oliivit neljään osaan.
Sekoita kulhossa kaikki ainekset, mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja oreganolla.
Täytä vol-au-vents ja laita basilikan lehti jokaisen päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti