perjantai 8. joulukuuta 2023

Focaccaia Parigina

 

Ainekset 27 x 40 cm uunivuokaan

Taikina 

0           jauhoja
500 g    vettä
300 g    tuorehiivaa
5 g        ekstra-neitsytoliiviöljyä
25 g      suolaa
230 g    suorakaiteen muotoista lehtitaikinaa, joka riittää peittämään koko focaccian.


Täyte 

800 g     kuorittuja tomaatteja hienonnettuna ja basilikalla, suolalla ja pippurilla maustettuna.
250 g     caciocavalloa tai provolonea tai mitä tahansa muuta puolipehmeää juustoa, kuten Edam, Gouda tai Emmental, viipaloitua keittokinkkua 200 g extraneitsytoliiviöljyä
1 rkl      suolaa maun mukaan.

Voiteluun 1 kananmuna

Taikina

Laita jauhot ja murusteltu hiiva tehosekoittimeen, jossa on koukkuvatkain. Kaada vesi ja suola toiseen astiaan, sekoita sitten lusikalla, jotta ne liukenevat, ja lisää myös öljy. Kytke tehosekoitin päälle ja lisää hitaasti neste jauho-hiivaseokseen. Anna ainesten sekoittua hyvin niin, että taikina kiertyy koukun ympäri ja irtoaa kulhon seinistä. 

Kun taikina on valmis, aseta se työtasolle ja vaivaa taikinaa käsin työstäen ilmaa taikinaan (katso 'Pirlare l’impasto per pizza' -tekniikkaa internetistä). 

Laita taikina isoon vuokaan, joka on kevyesti öljytty pohjalta ja sivuilta. Peitä vuoka kannella ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 3 tuntia tai kunnes alkuperäinen tilavuus on vähintään kaksinkertaistunut. 

Voit sulkea vastavalmistetun taikinan isoon ilmatiiviiseen astiaan ja laittaa sen jääkaappiin yön yli (lämpötila ei saa olla alle 5°C), käyttääksesi sitä seuraavana päivänä: tässä tapauksessa taikinan tulee levätä jääkaapin ulkopuolella tunnin ajan, kevyesti jauhotettuna ja peitettynä.


Täyte 

Taikinan kohotessa valuta kuoritut tomaatit asettamalla ne siivilään, kunnes niistä on poistunut ylimääräinen vesi, ja muussaa ne kulhossa haarukalla. Mausta tomaatit öljyllä, hienonnetuilla basilikanlehdillä ja ripauksella suolaa. 

Leikkaa sitten caciocavallo-juusto (provolone tai jokin mainituista juustoista) ohuiksi viipaleiksi. 

Kun taikinaon kohonnut, kauli se hyvin öljyttyyn uunipeltiin (koko 30x40 cm) tai leivinpaperilla vuorattuun peltiin. 

Päällystä taikinan koko pinta tomaateilla, jättäen reunoille pienen 1 cm:n vapaan reunan. Aseta tomaatin päälle valitun juuston viipaleet ja sitten kinkku. Kauli lehtitaikina samankokoiseksi kuin pohja ja aseta se kinkkuviipaleiden päälle, peittäen ja tiivistäen focacciaksi.

Purista reunat kiinni haarukalla. Vatkaa iso muna ja voitele hammastikulla pistelemäsi taikinan pinta. Kypsennä 'Parigina' uunissa, joka on esilämmitetty 200 asteeseen, noin 20/25 minuutin ajan. Varmista, että se on kypsynyt hyvin myös pohjasta. 

Kun se on valmis, ota se pois uunista ja anna jäähtyä ritilällä muutaman minuutin ajan, leikkaa se neliöiksi ja tarjoile kuumana.



Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti