Sitruunatorttu pistaasimascarponekreemillä
Ainekset halkaisijaltaan 24-26 cm kakkuvuokaa varten
200g jauhoja "0"
100g perunajauhoja
4 kananmunaa
hyppysellinen suolaa
150g sokeria
200g voita
2 rkl luonnonjogurttia
2 sitruunan raastettu kuori
1 tlk sitruunatiivistettä
1 pussi leivinjauhetta (15-16g)
Täytteeseen:
500g mascarponea
2dl kermaa
50g sokeria
200g kuorittuja suolaamattomia pistaasipähkinöitä
Kuorrutukseen:
250g tomusokeria
puolikkaan sitruunan siivilöity mehu
1 tlk sitruunatiivistettä (tarvittaessa)
3 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä
Aseta uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota 24-26 cm läpimitaltaan oleva kakkuvuoka valmiiksi. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.
Aloita kakkupohjan valmistuksella. Vaahdota sähkövatkaimella kananmunat, sokeri, sulatettu voi ja hyppysellinen suolaa sileäksi ja pehmeäksi vaahdoksi.
Lisää jauhot vähitellen siivilöiden ja edelleen sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi jogurtti, raastettu sitruunankuori sekä sitruunatiiviste. Tämän jälkeen lisää vielä kahteen ruokalusikalliseen haaleaa vettä liuotettu leivinjauhe ja sekoita taikinaa rauhallisella teholla noin viisi minuuttia.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta huolellisesti. Ripottele pinnalle hiukan sokeria että pinta ei halkeile paistamisen aikana.
Paista 45 minuutin ajan, mutta tarkkaile viimeisen viiden minuutin aikana kypsyyttä tikulla kokeilemalla.
Kun kakkupohja on kypsä, ota kakku uunista ja annan jäähtyä.
Täyte:
Rouhi pistaasipähkinät, mutta älä murskaa niitä jauhomaiseksi saakka. Laita sivuun 3 ruokalusikallista kakun päällystettä varten.
Sekoita mascarpone ja rouhitut pistaasit sekä sokeri. Laita jääkaappiin odottamaan.
Laita viileään veteen kaksi gelatiinilevyä.
Kuumenna kerma kiehuvaksi. Ota kattila levyltä. Ota kylmästä vedestä gelatiinilevyt ja purista ylimääräinen vesi niistä pois. Laita levyt kuumaan kermaan ja sekoita kunnes gelatiini on täysin liuennut kermaan. Lopussa käytä vatkainta.
Yhdistä nyt kermaan mascarpone-pistaasiseos ja sekoita hyvin. Laita jäähtymään.
Leikkaa kakkupohja kahteen osaan vaakasuunnassa niin, että yläpuoli jää hiukan ohuemmaksi kuin pohja. Koverra pohjaa sisäpuolelta noin sentin verran syvyyssuunnassa sekä niin, että jätät reunoille noin sentin verran reunusta.
Täytä pohjaosa mascarpone-pistaasitäytteellä. Aseta kakun yläosa täytteen päälle.
Kuorrutus:
Sekoita tomusokeri ja siivilöity sitruunan mehu tasaiseksi seokseksi ja levitä sitä kakun pintaan kahteen kertaan. Kun olet levittänyt sitruunaseoksen ensimmäisen kerran, anna sen kuivua kunnolla ennen kuin levität uuden kerroksen. Toisen kerroksen levityksen jälkeen ripottele kakun päälle loput rouhitut pistaasit.
Laita kakku jääkaappiin 20-30 minuutiksi.
Tarjoile Sorrenton Limoncinon kanssa ;-)
Tulosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti