Ribollita on vihanneskeitto, johon käytetään myös kuivaa leipää. Se valmistetaan perinteisesti useassa vaiheessa, ja sen maku vain paranee, kun keitto saa levätä ja lämmitetään uudelleen seuraavana päivänä.
Ainekset (4—6 hengelle)
300 g mustakaalia (pestynä ja keskiruodit poistettuna)
300 g keräkaalia (ohueksi viipaloituna)
200 g kuivattuja cannellini-papuja (tai 400 g valmiiksi keitettyjä papuja)
2 perunaa (kuorittuna ja kuutioituna)
2 porkkanaa (kuorittuna ja viipaloituna)
1 sellerinvarsi (viipaloituna)
1 purjo (viipaloituna)
1 sipuli (hienonnettuna)
2—3 kuorittua tomaattia (tai 200 g tomaattimurskaa)
300 g kuivaa toscanalaista leipää
Runsaasti oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
Timjamia tai rosmariinia (valinnainen)
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Papujen valmistelu
Liota kuivia papuja vähintään 8 tuntia tai yön yli.
Valuta ja huuhtele pavut. Keitä ne runsaassa vedessä yhdessä valkosipulinkynnen ja rosmariininoksan kanssa. Säästä keitinvesi.
Soseuta puolet pavuista pienellä määrällä keitinvettä, jotta saat aikaan paksun tahnan. Jätä loput pavut kokonaisiksi.
Vihannesten valmistelu
Kuumenna oliiviöljyä suuressa kattilassa ja kuullota sipulia, purjoa, selleriä ja porkkanoita noin 5 minuuttia.
Lisää perunat, kuoritut tomaatit, mustakaali ja keräkaali. Sekoita hyvin ja anna maustua muutama minuutti.
Lisää paputahna, kokonaiset pavut ja osa papujen keitinvedestä niin, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla.
Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan ja sekoita välillä.
Leipäkerrosten kokoaminen
Vuoraa keittokulho tai kattila vuorotellen keitolla ja viipaloidulla kuivalla leivällä.
Anna levätä muutaman tunnin ajan (tai mieluiten yön yli), jotta leipä imee keiton maut.
Uudelleenlämmitys ("ribollitura")
Lämmitä keitto uudelleen miedolla lämmöllä tilkassa oliiviöljyä. Sekoita varovasti, jotta kaikki ainekset sekoittuvat.
Lämmitä, kunnes keitto on kuumaa ja aromaattista.
Tarjoilu
Tarjoile Ribollita runsaalla lorauksella oliiviöljyä ja halutessasi ripauksella mustapippuria. Nauti ateria toscanalaiseen tyyliin punaviinilasillisen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti