lauantai 18. tammikuuta 2025

Ribollita

Ribollita toscanalainen perinneruoka, joka on täynnä makua ja historiaa.

Ribollita on vihanneskeitto, johon käytetään myös kuivaa leipää. Se valmistetaan perinteisesti useassa vaiheessa, ja sen maku vain paranee, kun keitto saa levätä ja lämmitetään uudelleen seuraavana päivänä.

Ainekset (4—6 hengelle)

300 g mustakaalia (pestynä ja keskiruodit poistettuna)

300 g keräkaalia (ohueksi viipaloituna)

200 g kuivattuja cannellini-papuja (tai 400 g valmiiksi keitettyjä papuja)

2 perunaa (kuorittuna ja kuutioituna)

2 porkkanaa (kuorittuna ja viipaloituna)

1 sellerinvarsi (viipaloituna)

1 purjo (viipaloituna)

1 sipuli (hienonnettuna)

2—3 kuorittua tomaattia (tai 200 g tomaattimurskaa)

300 g kuivaa toscanalaista leipää

Runsaasti oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

Timjamia tai rosmariinia (valinnainen)

Suolaa ja pippuria maun mukaan


Papujen valmistelu

Liota kuivia papuja vähintään 8 tuntia tai yön yli.

Valuta ja huuhtele pavut. Keitä ne runsaassa vedessä yhdessä valkosipulinkynnen ja rosmariininoksan kanssa. Säästä keitinvesi.

Soseuta puolet pavuista pienellä määrällä keitinvettä, jotta saat aikaan paksun tahnan. Jätä loput pavut kokonaisiksi.

Vihannesten valmistelu

Kuumenna oliiviöljyä suuressa kattilassa ja kuullota sipulia, purjoa, selleriä ja porkkanoita noin 5 minuuttia.

Lisää perunat, kuoritut tomaatit, mustakaali ja keräkaali. Sekoita hyvin ja anna maustua muutama minuutti.

Lisää paputahna, kokonaiset pavut ja osa papujen keitinvedestä niin, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan ja sekoita välillä.

Leipäkerrosten kokoaminen

Vuoraa keittokulho tai kattila vuorotellen keitolla ja viipaloidulla kuivalla leivällä.

Anna levätä muutaman tunnin ajan (tai mieluiten yön yli), jotta leipä imee keiton maut.


Uudelleenlämmitys ("ribollitura")

Lämmitä keitto uudelleen miedolla lämmöllä tilkassa oliiviöljyä. Sekoita varovasti, jotta kaikki ainekset sekoittuvat.

Lämmitä, kunnes keitto on kuumaa ja aromaattista.


Tarjoilu

Tarjoile Ribollita runsaalla lorauksella oliiviöljyä ja halutessasi ripauksella mustapippuria. Nauti ateria toscanalaiseen tyyliin punaviinilasillisen kera. 




Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti