lauantai 18. tammikuuta 2025

Imprunetan Peposo

Imprunetan Peposo (Peposo dell'lmpruneta, kaupunki) on toscanalaisen keittiön ikoninen ruokalaji, joka on peräisin Imprunetan alueelta lähellä Firenzeä.

Tämä naudanlihasta valmistettu pataruoka haudutetaan hitaasti punaviinissä ja maustetaan runsaalla mustapippurilla ja aromaattisilla yrteillä. Se on yksinkertainen mutta täynnä makua, täydellinen rustiikkisten ja täyteläisten ruokien ystäville.

Ainekset (4—6 hengelle)

1 kg naudan etuselkää tai lapaa (tai muuta pitkään haudutukseen sopivaa lihaa, kuten naudan poskea)
1 pullo toscanalaista punaviiniä (mieluiten Chianti)
3-4 valkosipulinkynttä (kuorimattomina)
1 rkl kokonaisia mustapippureita sekä ripaus jauhettua mustapippuria
2-3 laakerinlehteä
1 rosmariininoksa (valinnainen)
Karkeaa suolaa maun mukaan 
Oliiviöljyä (lihan ruskistamiseen)



Lihan valmistelu

Leikkaa naudanliha noin 4—5 cm kuutioiksi.

Taputtele liha talouspaperilla kuivaksi poistaaksesi ylimääräisen kosteuden.

Ruskistus

Kuumenna oliiviöljy suuressa padassa (mielellään savipadassa tai valurautapadassa).

Lisää lihapalat pataan ja ruskista ne kauttaaltaan kauniin kullanruskeiksi. Tämä vaihe sulkee lihasnesteet lihan sisään.

Maustaminen

Lisää kuorimattomat valkosipulinkynnet, kokonaiset mustapippurit, laakerinlehdet ja halutessasi rosmariininoksa.

Sekoita varovasti, jotta mausteet maustavat lihan tasaisesti.

Hidas haudutus viinissä

Kaada koko pullo punaviiniä pataan. Varmista, että liha peittyy kokonaan. Jos tarpeen, lisää hieman vettä tai lihalientä.

Kuumenna kiehumispisteeseen, alenna sitten lämpöä minimiin ja peitä pata kannella.

Hauduta hitaasti vähintään 3 tuntia, välillä sekoittaen. Lihan tulee olla erittäin mureaa, ja viinin tulee tiivistyä paksuksi ja maukkaaksi kastikkeeksi.

Viimeistely

Haudutuksen lopuksi mausta suolalla ja lisää halutessasi ripaus jauhettua mustapippuria.

Poista valkosipulinkynnet, laakerinlehdet ja rosmariini ennen tarjoilua.

Tarjoiluehdotukset

Peposo tarjoillaan kuumana, ja sen seuraksi sopivat erinomaisesti:

Toscanalainen leipä: täydellinen "scarpettaan" eli kastikkeen pyyhkimiseen.

Polenta: pehmeä tai grillattu, rustiikkinen ja herkullinen lisäke. Perunamuusi: pehmeä ja lempeä makupari.

Vinkit

Peposon salaisuus on pitkä haudutus: älä kiirehdi, sillä mitä pidempään se kypsyy, sitä maukkaampaa siitä tulee.

Valitse hyvälaatuinen viini, sillä se on ruoan pääraaka-aine.

Jos haluat vielä intensiivisemmän maun, valmista Peposo päivää ennen tarjoilua: maku paranee levon aikana.



Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti