lauantai 24. elokuuta 2024

Panissa Vercellese

Panissa Vercellese on Piemonten alueen tyypillinen ruoka, joka on alun perin peräisin Vercellista (joka oli ennen täynnä riisipeltoja). Se valmistetaan riisistä, pavuista, rasvaisesta tuoreesta salamista tai paksusta sianlihasta ja punaisesta viinistä (Barbera). Kyseessä on runsas ja maukas ruokalaji.


Ainekset (4 hengelle):

Carnaroli-riisiä: 320 g

Kuivia tai tölkissä olevia borlotti-papuja tai tuoreita papuja: 200 g

(duja-salami, joka on tyypillinen piemontelainen salami) tai tuore sianlihapekoni kuorineen 150-200 g

Sipuli: 1 (pieni)

Punaviiniä: 1 lasi (mieluiten Barberaa)

Lihalientä: noin 1,5 litraa

Oliiviöljyä: 3 ruokalusikallista

Voita: 30 g

Rosmariinia — laakerinlehtiä — timjamia — rakuunaa: riittävästi

Suolaa ja pippuria: maun mukaan


Valmista lihaliemi: 4 kuutiota 1,5 litraan vettä.

Erota kuori pekonista. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi.

Leikkaa sianlihakuori paloiksi ja ruskista se laakerinlehden ja rosmariininoksan kanssa.

Sekoita lihaliemi, keitetyt pavut ja kuori samaan kattilaan ja anna kiehua hiljalleen (matalalla lämmöllä) 15-20 minuuttia.

Hienonna sipuli ja ruskista sitä oliiviöljyssä - keskilämmöllä - kunnes se on läpikuultavaa. Lisää riisi ja ruskista sitä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää viini ja anna haihtua minuutin ajan, lisää sitten vain lihaliemi ilman papuja ja kuorta. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia, sekoitellen riisiä silloin tällöin ja lisäten tarvittaessa hieman lihalientä.

Silppua samaan aikaan tuore pekoni, mausta se suolalla ja lisää hienonnetut mausteet (mustapippuri, rosmariini ja timjami, rakuuna) ja anna maustua peitettynä kunnes riisi on puolikypsää.

Kun riisi on puoliksi kypsää, lisää maustettu pekoni ja sekoita hyvin. Tarkista, tarvitseeko lisätä suolaa (karkeaa) ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia.

Poista liedeltä, lisää nyt voi ja tehdään "mantecatura", millä saat risoton kermaiseksi, sekoittaen hyvin. Jos haluat, voit lisätä kourallisen parmesaania tai grana padanoa. Odota 1 minuutti ennen tarjoilua.

Tarjoile koristeltuna tuoreilla rosmariininlehdillä.



Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti