perjantai 18. marraskuuta 2022

Sitruuna-omenapiirakka


Käytetään 24 cm kakkuvuokaa.
 

Brisetaikinan ainekset

250 g 00 jauhoja
100 g kylmää voita
80 ml kylmää vettä
1 rkl tomusokeria
1 ripaus suolaa.
 

Sitruunakerman ainekset

1/2 l täysmaitoa
4 munankeltuaista
150 g sokeria
1 sitruunan mehu + kuori
30 g siivilöityjä jauhoja.
1 rkl perunajauhoja

Täyte
3 omenaa
 

Murotaikinan valmistus

Lisää kuutioiksi leikattu kylmä voi jauhojen joukkoon tomusokerin ja ripauksen suolaa kanssa (jos käytät suolatonta voita)

Sekoita nopeasti käsin, kunnes seos näyttää 'hiekkaiselta'. Käytä kylmää vettä. 

Sekoita hyvin ja muotoile kaksi palloa, jotka kääritään läpinäkyvään kalvoon. 

Anna brisèn levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
 

Sitruunakerman valmistus
 

Keitä maito luomusitruunan kuoren (kuori tarkasti, että et ota mukaan valkoista osaa) ja
suodatetun mehun kanssa. Maito juoksettuu kökkäreiseksi. Heti kun maito alkaa kiehua, sammuta lämpö. Siivilöi hyytynyt maito/sitruuna, säilytä hera.

Sekoita kulhossa munat sokerin kanssa. Lisää maito ja sekoita hyvin puulusikalla. Kaada seos tarttumattomaan kattilaan ja laita keskilämmölle.

Lisää maito/sitruunaseos ja hieman heraa. Sekoita jatkuvasti, kunnes kerma sakenee.

Ota kattila pois liedeltä ja kaada kerma kylmään astiaan. Peitä se läpinäkyvällä kalvolla niin, että kalvo on kiinni kerman pinnassa ja anna jäähtyä jääkaapissa. 

 

Kuori omenat, poista ydin ja viipaloi ne. Lisää sokeria ja sitruunan mehua, sekoita.


Laita uuni lämpenemään 180°C asteeseen

Voitele ja jauhota vuoka (voit käyttää pohjalle leivinpaperia).

Kun murotaikinan lepoaika on kulunut umpeen ja sittuunakerma on jäähtynyt, muotoile taikinasta kaulimalla 2 levyä, jotka ovat vuoan ympärysmittaa leveämpiä (paksuus 3 mm). Suorita tämä toimenpide nopeasti, jotta brisè ei lämpene liikaa. 

Aseta yksi kiekoista vuokaan peittäen seinän hyvin.

Aseta kerros omenaviipaleita ja peitä sitten puolikas sitruunakerma. Jatka omenoiden ja sitten sitruunakerman asettamista. Viimeistele omenaviipaleilla. Ripottele hieman sokeria päälle.

Muodosta toisesta levystä sormenleveitä suikaleita. Aseta ne ristikoksi piirakan päälle. Leikkaa reunat ja kiinnitä sormin vuoan kehää pitkin. Voitele brisè-liuskat maidolla.

Laske uunin lämpötila 170°C:een. Aseta kakku alimmalle tasolle ja paista 50 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys ennen kuin otat kakun uunista.

Kun se on jäähtynyt, voit ripotella päälle tomusokeria.

Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti