tiistai 19. marraskuuta 2019
Oopperatorttu
Ainekset läpimitaltaan 24-26 cm kokoista kakkuvuokaa varten:
Kakkupohja tai kolme valmista kakkupohjalevyä.
Pursotuspussi ja ohut pursotuskärki.
Kreemiä varten:
200g voita
5 munankeltuaista
200g sokeria
Ganachea varten:
70g voita
300g tummaa suklaata
200g tuoretta kermaa
Kostutukseen:
100g tomusokeria
0,5 dl kahvilikööriä
20 dl vettä
Päälle:
200g tummaa suklaata
1 rkl auringonkukkaöljyä
Valmista kreemi:
Leikkaa voi pieniksi paloiksi, että se pehmenee nopeammin.
Mittaa sokeri teräskattilaan ja lisää hiukan vettä - vain sen verran, että sokeri juuri ja juuri kostuu - ja laita kattila matalalle lämmölle. Mittaa lämpötila tarkoitukseen soveltuvalla mittarilla, ja kun se saavuttaa 121 astetta, on valmista.
Laita huoneenlämpöiset munankeltuaiset kulhoon. Valuta sokeri nauhana vatkaten koko ajan
sähkövatkaimella matalalla teholla (pidä vatkaimen vispilät lähellä kulhon reunaa vähentääksesi roiskumista).
Jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt. Lisää sitten pehmennyt voi vähän kerrallaan ja vatkaa edelleen, kunnes seoksesta tulee tasainen ja kermainen. Laita jääkaappiin odottamaan.
Valmista ganache:
Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja hienonna veitsellä myös tumma suklaa.
Laita kerma kattilassa matalalle lämmölle ja juuri, kun se on kiehahtamaisillaan, ota pois liedeltä.
Kaada sekaan suklaamurut ja vatkaa vispilällä käsin kunnes seoksesta tulee kermaista. Lisää voi ja sekoita kunnes se sulaa kunnolla. Laita odottamaan huoneenlämpöön.
Valmista kostutus kakkupohjalle:
Laita kattilaan vesi ja tomusokeri ja anna kiehahtaa niin, että kaikki
tomusokeri on liuennut veteen. Ota kattila liedeltä, lisää kahvilikööri ja anna nesteen jäähtyä.
Kokoa Oopperatorttu:
Jos käytät valmiita kakkupohjalevyjä, leikkaa ne sopivan kokoisiksi käyttäen kakkuvuoan reunaa muottina.
Aseta ensimmäinen kakkupohjalevy irtopohjavuoan pohjalle ja kostuta tasaisesti.
Levitä päälle puolet ganachesta käyttäen pientä sivellintä, että kerroksesta tulee mahdollisimman tasainen.
Kostuta toisen kakkupohjalevyn toinen puoli ja aseta levy vuokaan kostutettu puoli alaspäin. Kostuta sitten myös toinen puoli (joka nyt on siis päällepäin). Tee seuraava kerros levittäen kreemiä tasaisesti kakkupohjalle (säästä pieni määrä koristelua varten) ja tasoita huolellisesti.
Kostuta kolmas kakkupohjalevy ja aseta jälleen vuokaan kostutettu puoli alaspäin, kostuta myös päällipuoli ja levitä loppu ganache levylle tasaisesti. Peitä kelmulla ja laita torttu jääkaappiin jähmettymään 2 tunniksi (tai vaihtoehtoisesti pakastimeen tunniksi).
Sillä aikaa, kun torttu jähmettyy, valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa.
Sekoita auringonkukkaöljy sulaa suklaaseen ja sekoita kunnes suklaatahna on täysin tasaista ja sileää.
Ota torttu jääkaapista / pakastimesta ja poista kelmu varovasti. Kaada kuorrute tortun päälle niin, että se muodostaa 2-3 mm paksun kerroksen ja levitä kuorrute tasaiseksi lastalla.
Odota kymmenisen minuuttia ja poista tortun reunus varovasti suoraan ylöspäin nostaen.
Koristele torttu pursottamalla kreemiä pursotuspussilla ohuen pursotusterän avulla. Kirjoita sana 'Opera' ja tee muita haluamiasi koristeluja tortun päälle. Laita torttu vielä jääkaappiin ainakin tunniksi ja ota huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Tulosta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti