lauantai 30. elokuuta 2025

Calabrialainen & sisilialainen makkara


Calabrialainen makkara

Sianlihaa (lapa, kylki, kinkku): 5 kg (rasvaton/rasvainen suhde n. 75/25)

Hienoa suolaa: 90 g (18 g per kg)

Fenkolinsiemeniä: 25 g

Kalabrialaista kuivattua makeaa chiliä jauhettuna: 100 g

Kalabrialaista kuivattua tulista chiliä jauhettuna: 40–50 g (maun ja sietokyvyn mukaan)

Mustapippuria jauhettuna: 15 g

Täyteläistä punaviiniä: 150 ml (pehmentämään massaa)

Luonnollisia sian suolia: n. 12–15 m


Jauha liha karkeasti ja lisää mausteet, sekoittaen hyvin. Anna lihaseoksen levätä jääkaapissa 40 minuuttia.

Pursota makkara suoleen, tehden makkaroista n. 15 cm pituisia.

Kypsennä kalabrialainen makkara pannulla tomaattikastikkeessa, jossa on kevyesti
kuullotettua sipulia.

Huom.: Ennen kypsennystä pistele makkarat hammastikulla, jotta ne eivät halkea.

Tarjoile esim. grillattujen paprikasuikaleiden kera.


Sisilialainen makkara

Sianlihaa (kinkku + niska + kylki): 5 kg (rasvaton/rasvainen suhde n. 70/30)

Hienoa suolaa: 85 g

Mustapippuria jauhettuna: 15 g

Villifenkolin siemeniä: 20 g

Täyteläistä punaviiniä : 150 ml

Raastettua luomuappelsiinin tai -sitruunan kuorta: 2 rkl

Ripaus kanelia tai neilikkaa jauhettuna

Luonnollisia sian suolia: n. 10–12 m


Jauha liha karkeasti ja lisää mausteet, sekoittaen hyvin. Anna lihaseoksen levätä jääkaapissa 40 minuuttia.

Pursota makkara suoleen, tehden makkaroista n. 20 cm pituisia.

Kypsennä sisilialainen makkara pannulla tai uunissa.

Huom.: Ennen kypsennystä pistele makkarat hammastikulla, jotta ne eivät halkea.

Tarjoile esim. grillattujen paprikasuikaleiden kera.


Grillatut paprikasuikaleet

Paprikoita: 3 kg (sekä punaisia että keltaisia)

Valkosipulia: 4 kokonaista, paistetaan paprikoiden kanssa

Tuoretta persiljaa: runsas nippu

Oliiviöljyä

Suolaa ja pippuria


Lohko paprikat neljään osaan ja poista siemenet yms.

Grillaa paprikoita uunipellillä, kunnes pinta tummuu. 

Grillaa samalla vaakasuunnassa halkaistut kokonaiset valkosipulit.

Otat paprikat uunista, anna jäähtyä hieman ja poista palanut pinta.

Suikaloi paprikat, mausta ja lisää hieman oliiviöljyä ja tarjoa lisukkeena.


Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti