Huom. Valmistuksessa on useita vaiheita, joten valmistukseen tarvittava aika on melko pitkä.
Ainesosat
Pohja:
80g voita
180g 00 jauhoja 180 g
80g tomusokeria 80 g
18 g kaakaojauhetta
2 munankeltuaista
kuivattuja herneita tai muita kuivattuja palkokasveja (estämaan murotaikinan turpoamisen paistettaessa).
Sitrushyytelö:
4 sitruunaa
2 limettia
1 appelsiini
150g sokeria
2 kananmunaa
2 munankeltuaista
60g pehmennettya voita
10g gelatiinia levyina
Metsamarjahyytelö:
70g mustikoita
70g karhunvatukoita
70g vadelmia
30g tomusokeria
5g gelatiinia levyinä
20ml sitruunamehua
Koristeeksi:
125g karhunvatukoita
60g mustikoita
140g vadelmia
Valmistaminen
Tämä torttu koostuu suklaisesta murotaikinasta, paksusta sitrustahnasta (lemon curd), mamarjataytteestatai hyytel6sta (coulis). Paalle tuoreita maljoja koristeeksi.
Aloita kaakaomurotaikinalla.
Laita tehosekoittimeen siivilöidyt jauhot, kaakao ja lopuksi kylmä voi kuutioiksi leikattuna. Sekoita kaikki, kunnes saat hiekkaisen ja jauhoisen seoksen. Siirra se leivinlaudalle, jolloin se saa klassisen suihkulähteen muodon, lisaa sitten tomusokeri ja vatkatut munankeltuaiset.
Jatka vaivaamalla taikinaa voimakkaasti käsin.
Kun olet saanut melko tiiviin ja joustavan taikinan, muotoile se leivän muotoiseksi, kääri kelmuun ja anna sen levatä puoli tuntia jääkaapissa.
Valmista sillä välin sitrushyytelö.
Raasta appelsiinin, sitruunan ja limen kuori ja leikkaa ne sitten kahtia. Purista kaikkien sitrushedelmien mehu ja siivilöi mehuseos. Laita se sivuun odottamaan.
Laita gelatiini likoamaan hieman kylmään veteen, että se pehmenee.
Laita isoon kuljoon munankeltuaiset, kokonaiset munat ja sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja vaahtoavaa. Lisää tässä vaiheessa hitaasti sitrushedelmien mehusekoitus ja niiden raastetut kuoret ja jatkaen vatkaamista, jotta ainekset sekoittuvat hyvin.
Keitä hyytelöä vesihauteessa miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia vispilällä sekoittaen. Lisää sitten paloiteltu voi ja keitä vielä 10 min., kunnes se saostuu reilusti.
Valuta gelatiinilevyt ja purista vesi huolellisesti pois. Siivilöi keitetty hyytelö lulhoon ja lisää gelatiini. Anna gelataiinin sulaa sekoittaen varovasti. Siivilöi tarvittaessa uudelleen. Peitä astia kelmulla ja anna jäähtyä jääkaapissa kylmäksi.
Laita murotaikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja kauli se hyvin ohueksi, noin 5 mm paksuiseksi. Kääri se sitten jauhotetun kaulimen ymparille ja aseta sen avulla 24 cm kakkuvuokaan, joka on aiemmin voideltu ja jauhotettu.
Poista ylimääräinen taikina reunoilta, vuoraa pohja leivinpaperilla ja laita paalle kuivatut hemeet tai muut palkokasvit. Laita murotaikina esilämmitettyyn uuniin 170° 40 minuutiksi (jos käytät kiertoilmauunia, 150° 20 minuutiksi) ja jätä torttu kypsymisen jalkeen jäähtymään vuokaan.
Kun sitrushyytelö on jäähtynyt, lisää se jäähdytetylle torttupohjalle muutaman millimetrin päähän reunoilta ja laita jääkaappiin 2 tunniksi, jotta se jähmettyy.
Sillä välin voit valmistaa marjahyytelön. Liota gelatiinilevyt kylmässa vedessä. Laita marjat tarttumattomaan kattilaan lisaa sitruunamehu ja keita miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia tai kunnes marjoista on vapautunut kaikki vesi.
Lisää tomusokeri ja sekoita hyvin ja keita viela minuutti miedolla lämmöllä. Suodata saatu seos siivilalla poistaaksesi marjojen siemenet.
Siirrä kastike takaisin kattilaan ja lisää hyvin valutettu ja puristettu gelatiini. Sulata se matalassa lämpötilassa sekoittaen noin 5 minuuttia.
Ota täytetty torttu jääkaapista. Kaada kuuma marjahyytelö (coulis) varovastisen pinnalle käyttäen apuna kauhaa ja ole tarkkana, että täyte ei valu kakun laitojen yli. Laita torttu jääkaappiin vielä vahintaan 2 tunniksi.
Lopuksi koristele torttu. Leikkaa marjat ja asettele ne haluamallasi tavalla tortun paalle.
Vaihtoehtoisesti voit myös murentaa torttupohjan ja kasata aineksista annoksia tarjoilukulhoihin.
Tulosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti