torstai 19. joulukuuta 2024

Sinappinen porsaanpaisti mortadellalla ja pistaaseilla

Ainekset 20 henkilölle

Paistiin:


Sidontalankaa
2 kg porsaan ulkofileet (tai fileepaistia, valmiiksi avattuna täyttämistä varten)
300 g mortadellaa (tai keittokinkkua/pehmeä pekonia, ohuiksi siivuiksi leikattuna)
150 g kuorittuja pistaaseja (suolaamattomia)
3 rkl mietoa tai Dijonin sinappia
100 g korppujauhoja
80 g voita
4 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 rosmariininoksa
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Lisukkeeksi (valinnainen):

Paahdettuja perunoita tai kauden kasviksia unissa.


Avaa ulkofilee "kirjaksi". Jos liha ei ole valmiina, pyydä lihakauppiasta avaamaan filee sopivaksi täyttämistä varten.

Aseta filee leikkuupinta alaspäin ja mausta sisäpinta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Levitä sinappi tasaisesti koko sisäpinnalle.

Asettele mortadellasiivut tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle karkeasti hienonnetut pistaasit.

Rullaa liha tiiviiksi sylinteriksi.

Sido se keittiönarulla niin, että täyte pysyy hyvin sisällä.

Sekoita kulhossa korppujauhot, ripaus suolaa ja pippuria.

Pyörittele paisti korppujauhoissa ja paina, jotta kuorrutus tarttuu hyvin.


Kuumenna suuressa uuninkestävässä pannussa tai padassa voi ja oliiviöljy.

Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja rosmariininoksa.

Ruskista paisti keskilämmöllä joka puolelta, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.

Kuumenna uuni 170 °C:een.

Paista paistia noin 1 tunti ja 30 minuuttia, kääntäen sitä puolivälissä kypsennystä ja valellen liemellä. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai lihalientä, jotta liha pysyy mehukkaana.


Kypsennyksen jälkeen peitä paisti alumiinifoliolla ja anna levätä 15-20 minuuttia.

Poista keittiönaru ja viipaloi paisti ohuiksi siivuiksi.


Asettele siivut tarjoiluvadille ja valuta päälle kypsennyksestä jäänyt liemi.

Tarjoile paahdettujen perunoiden tai kauden kasvisten kanssa.


Esimerkki lisukkeesta: Paahdetut kesäkurpitsat roomalaiseen tapaan:

Leikkaa kesäkurpitsat pitkiksi siivuiksi ja sitten ohuiksi tikuiksi (julienne). Kuivaa ne ja jauhota kevyesti. Paista kuumassa öljyssä pienissä erissa, jotta öljyn lämpötila säilyy. Paista kullankeltaisiksi, mutta älä anna tummua. Valuta reikäkauhalla talouspaperin päälle.


Muunnelmat: 

Voit korvata mortadellan pekonilla tai keittokinkulla, jos haluat miedomman maun.

Täyteläisempää makua varten lisää sinappiin teelusikallinen hunajaa makean ja suolaisen

yhdistelmän aikaansaamiseksi.



Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti