lauantai 4. helmikuuta 2023

Klassinen tiramisu

(6 annosta)




siirappi:

60g         vettä
200g       sokeria
100g       keltuaisia
 

500g          mascarponea
400g          kermaa
8 kuppia    moka-kahvia

2 pkt          savoiardi-keksejä
                  makeuttamatonta kaakaojauhetta koristeluun

 

Valmistetaan ensiksi siirappi.

Laita vesi ja sokeri kattilaan. keitä kunnes lämpötila on 121 °C, jolloin pinnalla on taisesti kuplia. 

Sillä valin, kun siirappi saavuttaa oikean lampötilan, erottele munista keltuaiset ja vatkaa ne kevyesti vatkaimella.

kun siirappi on valmista, ota kattila liedltä ja kaada siirappi vähitellen keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada

puolet siitä heti (lämpö pastoroi keltuaiset) ja lisaa loput hitaasti. Jatka vatkaamista suurella nopeudella kunnes kulho on jäähtynyt hyvin. Tuloksena on valkoinen, vaahtoava ja pehmeä kerma, tiramisupohja ('pat a bombe'). Laita se kulhoon, peita kelmulla ja laita jääkaappiin.

Vatkaa nyt mascalpone ja kerma keskenaan. Laita mascarpone kulhoon ja sekoita keyesti vatkaimella. Nosta nopeutta ja lisää kermaa vähitellen joukkoon, kunnes saat kiinteää vaahtoa. Laita jääkaappiin odottamaan.

Keitä kahvi ja jäähdytä se.

 

Kun kahvi sekä siirappiseos ovat jäähtyneet, voidaan aloita tiramisun kokoaminen.  

Kaada kahvi laakeaan astiaan. Sekoita kauhalla siirappi ja mascarponekerma.

Ensimmäiseen kerrokseen ladotaan nopeasti kahvissa kostutetut keksit (älä kostuta liikaa, vain vähän), ja ne kuorrutetaan mascarpone-seoksella. Toinen kerros vastaavasti.

Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.

Koristelu runsaalla kaakaojauheella (siivilän avaulla ripotellen) ennen tarjoilua.


Tulosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti