6 annosta
1 kg vehnäjauhoja (tyyppiä "00")
6,5 dl vettä
0,5 dl extra virgine oliiviöljyä
15 g hiivaa
1 tl sokeria
18 g suolaa
Klassinen täyte (Margherita)
Tomaattikastiketta maustetuna pienellä määrällä öljyä, suolaa sekä revittyjä basilikan lehtiä.
Mozzarella valutettuna ja sormenlevyiseksi viipaloituna.
Tuoreita basilikanlehtiä maun mukaan valmiin pizzan päälle.
Sipulipizza ilman tomaattikastiketta ("pizza bianca")
Sipulia maun mukaan, haudutettuna oliiviöljyssä yrttien (esim. rosmariini tai timjami) kera.
Anjoviksia, mustapippuria, oliiviöljyä.
Alusta taikina käsin, tai aloita koneella rauhallisella nopeudella ja viimeistele alustus käsin.
Tärkeä niksi nostatukseen:
Muotoile aineksista ensin pieni pallo, jolla käynnistetään hiivan toíminta:
100 g jauhoja
0,6 dl vettä
15 g hiivaa
Upota pallo runsaaseen 37-38 asteiseen veteen ja jätä pallo sinne, kunnes se nousee pintaan. Jatka alustusta seuraavasti:
Pehmittele palloa lisäämällä vähitellen haaleaa vettä ja jauhoja, kunnes kaikki jauhot ja vesi on käytetty. Lisää suola vasta tämän jälkeen. (jos lisäät suolan hiivan käymisvaiheessa, hiiva "kuolee").
Lisää lopuksi sokeri ja öljy. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Riittää, että se on elastista ja sileää.
Jätä taikina kohoamaan pellille peitettynä, jottei pinta kuivu.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, levitä se öljytylle pelille.
Laita pohja uuniin ilman täytettä 250 asteeseen noin 15 min ajaksi. Jos käytät tomaattikastiketta, levitä sitä pohjan päälle ensi ja sitten uuniin ilman muita täytteitä.
Lisää muut täytteet ja laita vielä uunnin n. 2-3 minuutin ajaksi.
Tulosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti