Tämä versio on runsas ja maukas, mutta ilman tomaattikastiketta, jotta vasikan mieto maku ja sienten aromi pääsevät esiin.
Ainesosat 20 annokselleAinesosien määrä riittää kahteen 40x40 cm vuokaan (noin 16 levyä per vuoka). Tällä määrällä saat noin neljä kerrosta per vuoka, jos käytät ohuita levyjä.
1 kg jauhettua vasikanlihaa
800 g tuoreita tai pakastettuja herkkutatteja (tai 400 g kuivattuja herkkutatteja, liotettuna haaleassa vedessä)
2 keskikokoista sipulia, hienoksi pilkottuina
3 porkkanaa, hienoksi pilkottuina
2 sellerinvartta, hienoksi pilkottuina
3 valkosipulinkynttä, murskattuina
2 lasillista kuivaa valkoviiniä
Ekstraneitsytoliiviöljyä, tarpeen mukaan
500 ml kasvislientä (tai lämmintä vettä)
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Tuoretta tai kuivattua timjamia ja rosmariinia maun mukaan (1—2 oksaa)
Pastalevyt kahteen 40x40 cm vuokaan
600 g vehnäjauhoja (00-tyyppi)
6 suurta kananmunaa
I ripaus suolaa
6 suurta kananmunaa
I ripaus suolaa
Bechamelkastike
2 litraa täysmaitoa
160 g voita
160 g vehnäjauhoja
Suolaa, pippuria ja muskottipähkinää maun mukaan
Muut ainesosat
500 g tuoretta lasagnepastaa (noin 40 levyä kerroksia varten isoon vuokaan)
300 g raastettua Parmigiano Reggianoa
200 g hienonnettua tai kuutioitua mozzarellaa (valinnainen, juustoisemman lasagnen saamiseksi)
200 g hienonnettua tai kuutioitua mozzarellaa (valinnainen, juustoisemman lasagnen saamiseksi)
Aloita soffrittosta
Kuumenna tilkka oliiviöljyä suuressa kattilassa. Lisää sipulit, porkkanat, selleri ja valkosipuli, ja kuullota niitä keskilämmöllä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä ja läpikuultavia (noin 10 minuuttia).
Lisää liha: Lisää jauhettu vasikanliha ja ruskista se keskilämmöllä, sekoitellen usein, jotta liha murenee tasaisesti. Kypsennä, kunnes liha on saanut kauniin värin.
Lisää sienet: Jos käytät kuivattuja herkkutatteja, valuta ne ja pilko karkeasti ennen lisäämistä. Lisää sienet ragun joukkoon, yhdessä timjamin ja rosmariinin kanssa, Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, jotta maut sekoittuvat.
Lisää valkoviini: Kaada viini joukkoon ja anna sen haihtua täysin, sekoitellen ajoittain.
Hauduta hitaasti: Lisää kasvisliemi tai lämmin vesi, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 30—40 minuuttia, kunnes ragu on pehmeää ja kermaista. Jos se kuivuu liikaa, lisää hieman lämmintä vettä.
Bechamelkastikkeen valmistus
Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää siivilöity jauho ja sekoita koko ajan vispilällä paakkujen estämiseksi, kunnes saat kullanruskean rouxin.
Kaada maito ohuena nauhana joukkoon ja jatka sekoittamista. Kiehauta, alenna sitten lämpöä ja kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes bechamel sakenee. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä maun mukaan.
Lasagnelevyt
Valmista taikina: Tee jauhoista kasa työpöydälle ja muodosta siihen kuoppa. Lisää keskelle rikotut kananmunat ja ripaus suolaa. Vispaa munat haarukalla ja ala vähitellen sekoittaa jauhoja reunoilta munien joukkoon.
Vaivaa taikinaa: Kun ainekset alkavat yhdistyä, vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on sileää ja joustavaa. Tämä tarkoittaa noin 10 minuuttia reipasta vaivausta. Jos taikina on liian kuiva, lisää muutama tippa vettä; jos se on liian kostea, lisää vähän jauhoja.
Anna taikinan levätä: Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia. Tämä tekee taikinasta elastisemman ja helpommin kaulittavan.
Kauli taikina: Jaa taikina neljään osaan. Kauli kukin osa hyvin ohueksi, noin 1 mm paksuiseksi, käyttäen kaulinta tai pastakonetta. Leikkaa taikina suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, noin 10x15 cm (tai vuoan ja kerrosten tarpeen mukaan).
Lasagnen kokoaminen
Kuumenna uuni 180°C (kiertoilma) tai 190°C.
Aloita kerrosten tekeminen: Suureen uunivuokaan (tai useampaan vuokaan, jos haluat tehdä yksittäisiä annoksia), levitä pohjalle ohut kerros bechamelkastiketta.
Lisää yksi kerros lasagnelevyjä, sitten kerros vasikkaragüa, runsas lusikallinen bechamelia ja ripaus Parmigiano Reggianoa. Jos haluat juustoisemman lasagnen, lisää kerroksiin myös hieman kuutioitua mozzarellaa.
Toista kerrokset: Jatka kerroksia, kunnes ainekset on käytetty, päättäen runsaisiin bechamel- ja Parmigiano-kerroksiin pinnalla.
Kypsennä lasagne: Peitä vuoka foliolla ja paista noin 30 minuuttia. Poista folio viimeisten 10 minuutin ajaksi, jotta saat kauniin kullanruskean pinnan.
Anna lasagnen levätä noin 10—15 minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoilua, jotta kerrokset asettuvat hieman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti